EMAIL US AT centarfenix@gmail.com
CALL US NOW +387 37 683-301, 037 695-031
PODRŽITE RAD CENTRA

Novi život – nova perspektiva

Donosimo Vam priču 19-godišnjeg mladića, njegovo ime je Elvedin Babača. On je u staračkom domu „Zlatna jesen” zaposlen kao njegovatelj. Elvedinov prvi kontakt sa Centrom Fenix je počeo prije nekoliko godina, kao i mnoge druge priče u Fenixu, sa porodom. I to ne sa jednim djetetom nego sa trojkama – sestrama koje je Elvedinova majka donijela na svijet. Budući da nije imala podršku sa strane, ona se za pomoć obratila Fenixu. Ona i njezin suprug bili su nezaposleni, imali su dva starija sina, a zatim su dobili i trojke!

Dakle, bili su porodica od sedam članova bez ikakvih primanja. Oni žive u jednom selu daleko izvan grada, koje je veoma nepristupačno. Kroz samostalni rad u poljoprivredi, nekako su uspijevali osigurati sredstva za osnovne životne potrebe, ali po rođenju sestara to nije više moglo funkcionisati. Tada je majka stupila u kontakt sa našom babicom Eminom Majdankić. Porodici smo pružali pomoć kroz kućne posjete i podršku nakon poroda, obezbjeđenje potrebnih namirnica i finansijsku podršku. Razmatrajući prijedloge kako zajedno poboljšati njihovu finansijsku situaciju, majka je izrazila želju za kupovinom krave. Smatrala je da imaju dovoljno resursa za to (zemlju, prostor), te da bi proizvodnjom i prodajom mlijeka mogli povećati svoje prihode i na taj način poboljšati finansijsku situaciju. Ovu ideju smo proširili kroz našu mrežu podrške i vrlo brzo smo uz saosjećajnu pomoć prijatelja iz Njemačke uspjeli prikupiti dovoljno novaca za kupovinu krave, čime je ovoj porodici pružena mogućnost stalnih prihoda. Nedugo nakon toga, u okviru odjela za stručno usavršavanje Centra Fenix, Elvedin je započeo obuku za njegovatelja. Troškovi obuke nisu predstavljali veliki izazov, jer je pola troškova pokriveno pomoću prikupljenih donacija iz Njemačke, a ostatak troškova je finansirao naš Centar. Bilo nam je također važno da porodica preuzme troškove za autobusku kartu i hranu, kako bi pokazali svoju odlučnost da sinu pomognu da ustraje na putu do budućeg zaposlenja. Elvedin je u toku obuke pokazao marljivost i jaku motivaciju. Dobro je učio i brzo je razvio njegovateljske vještine, te uspješno završio obuku. U međuvremenu, otac je pronašao sezonski posao, a drugi brat je otišao u inostranstvo na rad. Na ovaj način porodica se izvukla iz finansijske krize.

Nakon obuke za njegovatelja, omogućili smo Elvedinu obavljanje prakse u našem staračkom domu “Zlatna jesen”. Otprilike u isto vrijeme, odlučili smo povećati kapacitet našeg staračkog doma i samim tim stvorili smo nova potencijalna radna mjesta. Kako je Elvedin imao dobar i suosjećajan odnos sa stanovnicima doma, te je i dalje bio motivisan za rad, ponudili smo mu radno mjesto koje je sa radošću prihvatio. Sada već nekoliko mjeseci radi kod nas i presretan je. Stanuje u Centru Fenix kada je na dužnosti jer živi daleko. Trenutno polaže vozački ispit kako bi postao potpuno neovisan. Sretan je što je u Sanskom Mostu u blizini svoje porodice pronašao izvor prihoda i drugi dom.

Sretni smo da ono što radimo donosi uspjeh i rezultate, da možemo podržati ljude koji preuzimaju kontrolu nad svojim životima i donose priče uspjeha.

Podijeli vijest...

INFORMATOR

Budite u toku sa svim aktivnostima Centra Fenix...