EMAIL US AT centarfenix@gmail.com
CALL US NOW +387 37 683-301, 037 695-031
PODRŽITE RAD CENTRA

SOCIJALNI SERVIS

SOCIJALNI SERVIS

SOCIJALNI SERVIS ZA STARA, BOLESNA I IZNEMOGLA LICA

Socijalni servis

Poboljšanje socijalnog stanja jedne od najugroženijih kategorija našeg stanovništva: starih, bolesnih, napuštenih je glavni cilj projekta Socijalni paket za stare, bolesne i iznemogle u okviru kojeg je organiziramo:

Narodna kuhinja za stare osobe, socijalno ugrožene, bolesne i iznemogle: 150 korisnika. Jedina je ustanova ovakve vrste u Sanskom Mostu, gdje se priprema i distribuira oko 150 besplatnih toplih obroka za naše sugrađane 6 dana u sedmici. Korisnicima usluga stoji na raspolaganju restoranski prostor gdje mogu objedovati, sjediti , družiti se a u hladnim jesenjim i zimskim danima i boraviti tokom dana. Jedan broj korisnika svoj topli obrok konzumira u restoranu, dok veći broj njih isti nosi kući.

Narodna kuhinja je prevashodno otvorena za pružanje pomoći starim, iznemoglim, napuštenim i siromašnim licima, ali smo vremenom kriterije za odabir korisnika morali prilagoditi socijalnoj situaciji, smo vrata kuhinje otvorili i drugim osobama u potrebi i kriznim situacijama.

– Jedan topli obrok dnevno, osim nedjelje (pripremanje i podjela toplih obroka)

Kućna dostava obroka za teško bolesne i nepokretne osobe. Određeni broj naših korisnika nije u mogućnosti sam dolaziti u naš Centar po obrok: daleko stanuju, godine starosti, bolest koja ih veže za kuću/stan i slično. Za njih je organizirana kućna dostava. Za realizaciju ove projektne aktivnosti imamo vlastito vozilo i dostavljača, koji svaki dan razvozi tople obroke na kućnu adresu korisnika. Ovom uslugom obuhvaćeno je između 55 i 60 korisnika.

Usluge vešeraja: pranje, sušenje i peglanje ličnih odjevnih predmeta. Rad vešeraja (praonica veša) je prevashodno pokrenut s ciljem da se pomogne starijim licima koja zbog godina starosti, trajno narušenog zdravlja ili neposjedovanja veš mašine ne mogu sami prati veš. Za takva lica dva puta u toku mjeseca pružamo usluge pranja i sušenja veša. Ova praonica veša stoji na raspolaganju i ostalom građanstvu gdje im se za određenu novčanu naknadu može pružiti usluga pranja, sušenja i peglanja veša. Projekat je predvidio 2 radna mjesta, a sama praonica veša je opremljena suvremenim industrijskim strojevima za pranje i sušenje veša.

– Upotreba kupatila i pomoć u održavanju lične higijene za osobe koje nisu u stanju da to obavljaju samostalno. Određeni broj naših korisnika živi u neuslovnim objektima, bez funkcionalnog sanitarnog čvora i tople vode, što im onemogućava redovnu higijenu. Potrebe i problematika sa kojom su se naši klijenti susretali i na koje su nam oni ukazivali, naveli su nas na ideju da za iste namjenski uredimo i stavimo im na raspolaganje jedno kupatilo u svrhu održavanja higijene. Uzimajući u obzir činjenicu da se tu radi o licima koja zbog starosne dobi, bolesti ili fizičke spriječenosti jednostavno nisu u stanju sami kupati se obezbjeđena je ispomoć prilikom kupanja.

Podrška i pomoć socijalne radnice (u centru i kućne posjete)

Jednokratna novčana pomoć i kumstva. Ova vrsta pomoći podrazumijeva pomoć u vidu davanja ili isplate određene novčane sume, s ciljem rješavanja hitnog i konkretnog probleme, a odnosi se uglavnom na korisnike koji nam se povremeno obraćaju, ali i za naše stalne za koje znamo da su permanentno u teškoj situaciji. Npr.: paketi hrane, vreća brašna, ogrijevno drvo, nabavka šporeta, frižidera, ili učešće u izmirenju računa za vodu, struju, plaćanje autobuske karte za odlazak na neki spec. zdravstveni pregled u drugi grad (Bihać, Sarajevo), kupovina udžbeničkog ili školskog pribora, zimske obuće, itd… Maksimalni iznos iz urgentnog fonda, koji se može isplatiti je 100 KM. Ova vrsta pomoći je u zavisnosti od raspoloživih sredstava za tu namjenu.

Mjesečna pomoć kroz:

 • Podjelu paketa sa prehrambenim artiklima i pomoć u garderobi
 • Pomoć u nabavci lijekova i medicinskog materijala
 • Odvoženje i pratnja u zdravstvene ustanove radi liječničkih pregleda i dijagnostičkih postupaka
 • Ostala humanitarna pomoć
  – nabavka medicinskih pomagala (invalidska kolica, rolatori, pelene, posudba kreveta za nepokretne osobe itd. )
  – nabavka namještaja, bijele tehnike, pokućstva i ostalih potreba za domaćinstvo
  – nabavka ogrijevnog drveta
  – pomoć u vrijeme vremenskih nepogoda i drugih kriznih situacija, kao i učešće u humanitarnim akcijama koje organiziraju drugi pojedinci i organizacije
 • Upućivanje na ostvarivanje prava iz oblasti zdravstvene, socijalne zaštite, itd.

Više o donacijama kao i načinima na koje možete pomoći pogledajte na FENIX NARODNA KUHINJA.

  VAŠA DONACIJA ZA SOCIJALNI SERVIS
  Molimo da u poruci navedete koji od segmenata socijalnog servisa želite podržati.


  Narodna kuhinja

  Socijalna radnica na terenu

  Kućna dostava hrane

  Prehrambeni paketi

  Kupatilo

  Vešeraj

  Urgentni fond jednokratne pomoći

  Fond za lijekove

  Kontaktirajte nas na hnofenix@bih.net.ba

  Imate pitanje? Pozovite nas na telefon +387 37 683-301

  INFORMATOR

  Budite u toku sa svim aktivnostima Centra Fenix...