EMAIL US AT centarfenix@gmail.com
CALL US NOW +387 37 683-301, 037 695-031
PODRŽITE RAD CENTRA

Socijalne aktivnosti Centra Fenix tokom 2015 godine

U 2015. godini smo imali veliki broj aktivnosti vezanih za:

– Rad narodne kuhinje: podjela i dostava toplih obroka

– Praonica veša

– Kupatilo za stara i bolesna lica

– Pomoć u nabavci lijekova za lica u stanju socijalne potrtebe

– Novčane jednokratne pomoći i „kumstva“

– Distribucija humanitarne pomoći: odjeća, obuća, hrana, posteljina, prehrambeni artikli, med.pomagala

– Aktivnosti na Fenixovoj plantaži za proizvodnju voća i povrća

Narodna kuhinja

Narodna kuhinja je najvažniji dio Fenixovih socjalnih projekata, jer kao takva zaista predstavlja direktnu i dugoročnu pomoć i podršku ljudima u nevolji, koji su – eto- primorani da preživljavaju uz pomoć toplog obroka u narodnoj kuhinji. Broj korisnika/ca, koji su tokom ove godine dolazili po obrok u narodnu kuhinju, je 204. Neki od korisnika/ca su umrli, neki su odselili, neki su prestali dolaziti jer su prevazišli “krizno” vrijeme. Na svakodnevnom korisničkom spisku, koji se mjesečno/sedmično ažurira, bilo je između 142 – 154 korisnika/ce. Za 76 korisnika/ca je vršena kućna dostava. Financijskim sredstvima narodna kuhinja je predviđena za 100 (stotinu) mjesečnih korisinika/ca, ali se unazad četiri godine, broj povećavo iz godine u godinu. Za veći broj korisnika/ca trenutno ne postoje raspoloživi resursi, a novoprijavljeni korisnici na žalost moraju na listu čekanja. Od 2016.-te godine najveći donator Fenixove kuhinje, Fondacija “Schwelle” iz Bremena, je značajno umanjila financiranje projekta, tako da je cijeli projekat od ove godine u nezavidnom položaju. Rad narodne kuhinje će ovisiti daljnjim donacijama i dobrovoljnim prilozima građana, kao i velikim dijelom samofinaciranjem i prihodima Centra “Fenix” u 2016, ali i u narednim godinama.

Sedmična druženja i okupacione aktivnosti

Korisnici se raduju sedmičnom druženju svakog utorka, sa medicinskom sestrom Amrom. Uz kafu, keks i slatkiše, sjedilo se, družilo, ali i nešto novo naučilo. Medicinska sestra svakog utorka organizira druženja i pripremi neku interesantnu temu o kojoj se razgovara.

Osim redovnih druženja, ove godine je organizovan i zajednički i izlet na Izletište Dabar i manifestacija Festival za starije osobe – gdje su se korisnici Fenix-a, te stanari Staračkog doma “Zlatna jesen” zajednički družili, igrali, smijali, pjevali, plesali i jednostavno zabavljali.

Ove godine je i sa dugogodišnjom prijeteljicom Fenix-a, gđom. Marthom Fritsch iz Njemačke održana i radionica Joge za starije, pa je bilo lijepo iskustvo za naše korisnike,koji su sa radošću i humorom rastezli i protezali svoje mišiće i zglobove.

Ramazanske aktivnosti

Mjesec Ramazan je vrijeme kada naše aktivnosti dobijaju na intenzitetu. Naši apeli za podršku nisu ni ovaj put bili bez odjeka, te su brojni građani posjetili naš Centar te dali konkretnu pomoć ili svoj prilog. Kako je među našim korisnicima i jedan broj onih koji poste za iste smo organizirali dostavu iftara pred sam akšam. Inače su ove iftare donirali  naši sugrađani koji su željeli postače- korisnike usluga narodne kuhinje na ovaj način počastiti.

Akcija prikupljanja kurbanskog mesa – Kurbani 2015

Kao i svake godine, akcija prikupljanja kurbanskog mesa je i ove godine imalo svog odjeka, tako da je sve išlo planiranim tokom i akcija je bila uspješna. Naše dežurne ekipa tokom svih dana Kurban Bajrama su neumorno radile,  jer su velike količine mesa u veoma kratkom rou morale biti zaprimljenje, selektirane, izrezane, odnosno pripremljene za ispravno lagerovanje i podjelu. Radilo se o po 14, 16 sati dnevno, kao zaposleni tako su nam pomogli i naši volonteri.

Zbog ograničenosti kapaciteta rashladnih uređaja jedan dio (otprilike polovina) kurbanskog mesa je lagerovan za potrebe kuhinje u narednom periodu (6-7 mjeseci), dok je drugi dio u dane Bajrama distribuiran licima u stanju socijalne potrebe, kao i svim drugim građanima koji su izrazili potrebu za istim.

Ukupan broj osoba koji su poklonili meso svojih kurbana našoj narodnoj kuhinji je 294.

Ukupan broj lica kojima je podijeljeno kurbansko meso je 500.

Ukupna količina mesa koja je zaprimljena u dane Bajrama je 4,5 tone.

Kurbansko meso je neizostavni dio projekta narodne kuhinje i činjenica je da ona bez ovih i ovakvih donacija ne bi mogla ni funkcionisati, jer meso je izrazito skupo. Stoga smo zahvalni da su građani svjesni ovog doprinosa i da aktivno potpomažu rad kuhinje.


Narodna kuhinja i socijalni projekti u 2016-oj godini

Kako situacija trenutno izgleda, nastupajuća godina 2016.-ta će također biti izazovna i broj socijalno ugroženih građana će biti u porastu.

Kao organizacija sa dugogogišnjim iskustvom u području humanitarnog rada, znamo koliko ovakva podrška znači našim sugrađanima u nevolji, iako je teška odluka dolaziti po obrok u javnu kuhinju. Dosadašnja iskustva pokazuju da ovaj obrok ipak utiče na poboljšanje kvaliteta života i prevazilaženje teške životne situacije – posebno kod onih građana koji nemaju nikakvih primanja, ili su ona minimalna, te onih koji zbog svoje starosti i bolesti sami ne mogu kuhati. (molimo pogledati video priloge Moja priča na www.fenix-kuhinja.com)

Ostale vrste pomoći koje pružamo ovim projektom su velika podrška u svakodnevnom preživljavanju.

Na žalost, od ove godine, smanjenjem donacijskih sredstava, nedostaje fond za nabavku lijekova, tako da za sada ova vrsta pomoći neće moći biti pružena.

Za sve ostale naprijed navedene aktivnosti Centar “Fenix” stoji svojim sugrađanima na raspolaganju i tokom 2016.-te godine.

Donatori u 2015.-oj

Stiftung Die Schwelle, Bremen

Heidehof Stiftung, Stuttgart

Gabi Lanz, Oekumenischer Friedenskreis Schwabach

Arcus Int. e.V., Minhen

Freundeskreis bosnischer Kriegfluechtlinge, Hausach

Merhamet, Švedska

Općina Sanski Most i mnogi građani dobre volje iz zemlje i inostranstva!

Hvala svima koji su pružili podršku našim socijalnim aktivnostima u 2015.-oj godini!

Pozivamo sve pojedince, privatne firme, kao i druge organizacije da nam svojim donacijama i ove godine pomognu, da na lokalnom nivou pomognemo svim kojima je pomoć potrebna!

Uplata donacija i dobrovoljnih priloga:

Centar “Fenix”, Sanski Most

S naznakom: donacija za kuhinju

SBERBANK BH dd, 140 305 0013605345

Iz inostranstva: SWIFT: SABRBA22

IBAN: BA39 1403051200003130

Podijeli vijest...

INFORMATOR

Budite u toku sa svim aktivnostima Centra Fenix...