EMAIL US AT centarfenix@gmail.com
CALL US NOW +387 37 683-301, 037 695-031
PODRŽITE RAD CENTRA

Socijalne aktivnosti Centra Fenix tokom 2014 godine

Socijalna situacija građana Sanskog Mosta je u trendu sa bosanskohrecegovačkom realnošću i nije nimalo optimistična. Kao organizacija, koja je svojim opredjeljenjem pomažemo ljudima u nevolji i ove godine je za nas bilo, pored redovno planiranih aktivnosti i mnogobrojnih izazova, kojima smo hvala Bogu, uspjeli odgovoriti. Naravno, stanje ili teška situacija je različita od korisnika do korisnika, nekima je teže, nekima malo lakše, ali svima je na ovaj ili onaj način potrebna podrška. Na žalost, neočekivanepoplave, dodatno su izazvale probleme ili uvećale već postojeće. Stoga su i zahtjevi prema nama bili daleko veći. Zahvaljujući svojim stalnim ali i povremenim i novim donatorima uspjeli smo da udovoljimo svim molbama i da pružimo pomoć onima kojima je bila potrebna.

  • Rad narodne kuhinje i podjela i dostava toplih obroka
  • Praonica veša
  • Kupatilo za stara i bolesna lica
  • Nabavka i izdavanje lijekova za lica u stanju socijalne potrtebe
  • Novčana pomoć i „kumstva“
  • Distribucija humanitarne pomoći: odjeća, obuća, hrana, posteljina, prehrambeni artikli,med.pomagala
  • Aktivnosti na FENIXOVOj plantaži za proizvodnju voća i povrća

Majske poplave
Prirodna katastrofa koja nije zaobišla ni Sanski Most bitno je uticala na rad Centra FENIX. Iako nismo bili direktno pogođeni, nepogoda koja je došla nakon obilnih padavina nije nas mogla ostaviti po strani te u narednih 2 mjeseca uveliko je odredila naše aktivnosti. Pored redovnih, svakodnevnih poslova i zadataka, pristupili smo zbrinjavanju poplavom ugroženog stanovništva, podjeli garderobe, ćebadi, toplog veša te odvoženju toplih napitaka i kuhane hrane direktno na teren tj. u poplavom pogođena područja grada. Iako je vanredno stanje trajalo relativno kratko (par dana), puno veći posao je nastupio nakon povlačenja vode. U tom periodu organizirali smo prihvat i distribuciju 5 šlepera pomoći (pitka voda, prehrambeni artikli, odjeća, obuća, ćebad, higijenski artikli), a koje su prikupili i poslali naši zemljaci iz Slovenije. Podjela ove pomoći je vršena permanentno, a završena je krajem jula. Pripremili smo i podijelili oko 950 obroka, od čega su 80% bili topli obroci na različite punktove i to: za potrebe evakuisanog stanovništva, civilne zaštite, spasilačke ekipe iz Hrvatske, vatrogasne sužbe, Crvenog križa, Oružanih snaga, te brojnih volontera koji su bili angažovanih na terenu. Na području naše Općine podijeljeno je 1.689 prehrambenih paketa, 245 higijenskih, 1 šleper pitkevode, te oko 7 tona odjeće, obuće, posteljine, deka itd., što direktno u Centru “Fenix”, što distribuirano na terenu u poplavljenim naseljima.

Ramazanske aktivnosti
Mjesec Ramazan je vrijeme kada naše aktivnosti dobijaju na intenzitetu, mnogo građana želi upravo u ovom periodu dati svoj prilog za naše socijalne aktivnosti (npr.za javnu kuhinju) ili preko nas dati pomoć za drugu osobu. Naši apeli za podršku nisu ni ovaj put bili bez odjeka te su brojni građani posjetili naš Centar te dali konkretnu pomoć ili svoj prilog. Također su mnogi građani tražili od nas informaciju o porodicama ili licima u stanju socijalne potrebe kako bi im lično ili preko nas dali ramazanske vitre. Kako je među našim korisnicima i jedan broj onih koji poste za iste smo organizirali dostavu iftara pred sam akšam. Inače su ove iftare donirali naši sugrađani koji su željeli postače- korisnike usluga narodne kuhinje na ovaj način počastiti.

Akcija prikupljanja kurbanskog mesa Kurbani 2014
Kao i svake godine, akcija prikupljanja kurbanskog mesa je i ove godine imalo svog odjeka, tako da je sve išlo planiranim tokom i akcija je bila uspješna. Naše dežurne ekipa tokom svih dana Kurban Bajrama su neumorno radile, jer su velike količine mesa u veoma kratkom rou morale biti zaprimljenje, selektirane, izrezane, odnosno pripremljene za ispravno lagerovanje i podjelu. Radilo se o po 14, 16 sati dnevno, kao zaposleni tako su nam pomogli i naši volonteri.
Ukupno 278 građana i građanki Sanskog Mosta, te drugih gradova Bosanske krajine, kao i iz dijaspore su i ove godine izabrali našu organizaciju da doniraju svog Kurbana!
Ukupno smo zaprimiili 4.160kg mesa, od čega smo 1.500 kg podijelili tokom Bajramski dana za 371 porodicu. Ostatak, odnosno 2.660 kilograma smo lagerovali za potrebe narodne kuhinje tokom 2014/2015 godine.

Dugoročna podrška sedmoročlanoj porodici Babača
Na našu inicijativu, dugogodišnja prijateljica gospođa Karin Mattern i grupa Prijatelja bosanskohercegovačkih izbjeglica (Freundeskreis bosnischer Kreigsfluechtlinge) je organizirala dječiji dobrotvorni koncert, sa ciljem prikupljanja sredstava da se porodici Babača kupi krava, koja će biti jedan od mogućih prihoda za ovu sedmoročlanu porodicu. Novac je prikupljen i kravu smo kupili, koja je u tom periodu imala i tele, tako da je sreća ove porodice bila dvostruka.

Hvala svima koji su pružili podršku našim socijalnim aktivnostima u 2014-oj godini:

Stiftung Die Schwelle, Bremen

Heidehof Stiftung, Stuttgart

Gabi Lanz, Oekumenischer Friedenskreis Schwabach

Bošnjačka islamska zajednica Perth, Australija

Arcus Int. e.V., Minhen

Freundeskreis bosnischer Kriegfluechtlinge, Hausach

Merhamet, Švedska

Udruženje Liljana, Švedska

Općina Sanski Most

Islamska zajednica Koeln,Njemačka

i mnogi građani dobre volje iz zemlje i inostranstva!

Podijeli vijest...

INFORMATOR

Budite u toku sa svim aktivnostima Centra Fenix...