EMAIL US AT centarfenix@gmail.com
CALL US NOW +387 37 683-301, 037 695-031
PODRŽITE RAD CENTRA

Obilježavanje Svjetske sedmice dojenja 2015

U Centru „Fenix“ obilježena Svjetska Sedmica Dojenja 2015

Breastfeeding and Work – Let’s make it work!

Kao i svake godine i ove smo na svoj način obilježili Svjetsku Sedmicu Dojenja. Već 01.10.2015 smo učestvovali na trećem simpoziju o dojenju u organizaciji Hrvatske Udruge IBCLC savjetnica za dojenje, čije smo i same članice. Adisa Hotić, IBCLC savjetnica je izložila rad na temu „Online savjetovanje za dojenje – izazov za moderno doba“.

Na ovom simpoziju smo slušale izlaganja Dr.sc.Gill Rapley, RGN, RHV koja je govorila u tri navrata o pricipu dohrane vođene djetetom. Doc.dr.sc. Anita Pavičic Bošnjak je govorila o ulozi dojenja na izgradnju zdravog mikrobioma kod novorođenčeta i dojenčeta. Dr.sc.Irena Zakarija Grković je govorila o inicijativi World Breastfeeding Trends. Simpozij je pored jako interesantnih i poučnih izlaganja ponudio i tri radionice vođene IBCLC savjetnicama za dojenje.

02.10.2015 smo učestvovale na Simpoziju održanom u Bihaću u organizaciji KB “Dr. Irfan Ljubijankić” i Klinike za ginekologiju i porodništvo KB “Svetog Duha” iz Zagreba. Iako nije direktno povezan sa SSD ovaj simpozij je donio mnoštvo novih i interesantnih iskustava od strane predavača iz Svetog Duha i naše Kantonalne bolnice, koji doprinose boljoj bolničkoj praksi što direktno pozitivno utječe na dojenje.

06.10.2015 smo u velikoj sali Centra “Fenix” organizovale prikazivanje filma “The Milky Way” (Every Mother Has a Story). Roda iz Hrvatske je otkupila licencu za prikazivanje ovog filma i nama u pružila mogućnost da isti prikažemo i u BiH. Hvala Rodama.

07.10.2015 smo u našem Centru sa svojim trudnicama, majkama i bebama iz Baby-grupe obilježile Svjetsku Sedmicu Dojenja zajedno sa našom dr. Elvirom Serdarević.

08.10. 2015 smo bile gošće na Radio Bihaću u otvorenoj emisiji “Spektar” i govorile na temu dojenje. Slušateljicama Radio Bihaća smo poklonile naše tri knjige “Dojenje – poklon za cijeli život”. Isti dan smo u saradnji sa ŽEC Nahla Bihać organizovale i prikazivanje filma ” The Milky Way”, što je popraćeno i prilogom na TV USK-a.

Radujemo se svemu što nam predstoji u očekivanju SSD 2016 i pozivamo ostale inicijative u našj zemlji da nam s pridruže!

Centar “Fenix”, Sanski Most

Adisa Hotić, IBCLC i Emina Majdankić, IBCLC

Podijeli vijest...

INFORMATOR

Budite u toku sa svim aktivnostima Centra Fenix...