KONTAKTIRAJTE NAS +387 37 683-301, 037 695-031
PODRŽITE RAD CENTRA

Prodaja knjige sa humanitarnim ciljem

Da kultura i humanost idu ruku pod ruku, dokaz je gest gospodina Suvada Hotića, Novljanina, našeg zemljaka, kojeg je ratna sudbina odvela u daleku Kanadu.

Živeći i radeći tamo, a dušom i srcem biti u Bosni, sanjajući domovinu, čekajući trenutak da ponovo dođe, obiđe rodni zavičaj, posjeti mjesta i ljude koja su mu nešto značila i koja ne može zaboraviti, Suvad se prihvatio pisanja.

Želio je na taj način ostaviti pisani trag o stradanju svoje porodice i naroda u rodnom gradu te tako nastaju knjige – autorova svjedočenja iz prve ruke “Rat u Bosni-Zapisi i sjećanja” (samostalni projekat), a zatim suradnja sa više autora na različitim pisanim svjedočenjima, sjećanjima. Njegovi tekstovi su našli mjesto u knjizi “Bosanska epoha Novskog Pounja”, autora profesora Ante Milinovića, te u knjigama  “Mutne rijeke” i “Mutne rijeke 2”.

Zbirka sjećanja “Moja dobra mahala” je zapis o prigradskom naselju Urije u Bosanskom Novom, gradiću na spoju rijeka Sane i Une, inače autorovom rodnom mjestu.

To  je nostalgični zapis o događajima iz djetinjstva,  mladosti,  tekstovi o ljudima iz komšiluka,  epizode iz života autora, ali i njemu poznatih inače običnih, jednostavnih ljudi, naracija puna sjete i nikad nepreboljene tuge o vremenu koje se nikad vratiti neće. Zapis o gorčini koju je izazvala prevara  u ljude kojima smo vjerovali,  ali i opis pun humora, nesalomljive vitalnosti bosanskog duha i šege.

Knjiga “Moja dobra mahala” je prvenstveno namijenjena ljudima koji poznaju ili pamte naselje Urije i grad Bosanski Novi unazad 40 ili 50 godina, naravno namijenjena je i ostaloj čitalačkoj publici koja želi da pamti ili upozna duh bosanske mahale. Da je knjiga “pun pogodak”, govori i činjenica da je relativno mali tiraž (oko 250 kom.) doslovce razgrabljen u nekoliko sedmica.

Kako  Suvad Hotić podržava razne socijalne-humanitarne akcije i projekte u našoj zemlji, ovaj put je odlučio da sav prihod od oko 200 prodatih knjiga donira za rad narodne kuhinje Centra “Fenix”,  u Sanskom Mostu, dok je jedan dio sredstava usmjerio kao pomoć za liječenje demobilisanog borca Armije BiH.

Kada su zainteresovani poručivali ovu knjigu i saznali da gospodin Suvad želi sredstva od prodaje pokloniti  narodnoj kuhinji,  mnogi su uz cijenu knjige dali i dodatni novčani prilog u svrhu podrške ovoj humanitarnoj misiji. Njihova imena su nam poznata i svima se toplo zahvaljujemo!

Posebno veliko HVALA ide gospodinu Suvadu Hotiću na ukazanom povjerenju i podršci, uz želje da i u  buduće ima plodan spisateljski rad i puno uspješnih projekata.

Centar “FENIX”

Sanski Most, maja 2019. godine

Podijeli vijest...

RIJAVI SE ZA INFORMATOR

Budite u toku sa svim aktivnostima Centra Fenix...