EMAIL US AT info@centar-fenix.com
CALL US NOW +387 37 683-301, 037 695-031
PODRŽITE RAD CENTRA

PODRŽITE NAS

VI POMOZITE NAMA, DA BISMO MI POMOGLI DRUGIMA!

KAKO MOŽETE POMOĆI

DONIRAJTE GARDEROBU, NOVAC ILI HRANU

Centar “Fenix” je neprofitna organizacija koja se na osnovu Zakona i Statuta financira različitim izvorima prihoda. Donacije su sredstva kojima se financiraju socijalni projekti i oni su kao takvi ovisni o dobrovoljnosti građana, te vladinih i nevladinih institucija koji daju svoj doprinos ovim projektima. Poboljšanje socijalnog stanja jedne od najugroženijih kategorija našeg stanovništva: starih, bolesnih, napuštenih je glavni cilj projekta Socijalni paket za stare, bolesne i iznemogle u okviru kojeg je organiziramo.

Ukoliko i vi želite biti dio Fenixove socijalne mreže – svoje donacije možete uplatiti direknto na naš žiro -račun ili lično u našim prostorijama.

Također, dobrodošle su donacije u namirnicama, mesu, te medicinskim pomagalima, garderobi, posteljini i ostalim kućnim i životnim potrepštinama.

Sve to putem naših timova dospijeva na pravu adresu i bude od direktne pomoći našim građanima i građankama. Hvala Vam na povjerenju!

Kako pomoći?

– Donacija za kuhinju: jednokratna ili mjesečna 5 KM, 10 KM, 20 KM, 30 KM

Narodna kuhinja za stare osobe, socijalno ugrožene, bolesne i iznemogle: 150 korisnika. Jedina je ustanova ovakve vrste u Sanskom Mostu, gdje se priprema i distribuira oko 150 besplatnih toplih obroka za naše sugrađane 6 dana u sedmici. Korisnicima usluga stoji na raspolaganju restoranski prostor gdje mogu objedovati, sjediti , družiti se a u hladnim jesenjim i zimskim danima i boraviti tokom dana. Jedan broj korisnika svoj topli obrok konzumira u restoranu, dok veći broj njih isti nosi kući. Narodna kuhinja je prevashodno otvorena za pružanje pomoći starim, iznemoglim, napuštenim i siromašnim licima, ali smo vremenom kriterije za odabir korisnika morali prilagoditi socijalnoj situaciji, smo vrata kuhinje otvorili i drugim osobama u potrebi i kriznim situacijama.

Možete u istim iznosima podržati i rad, te pružanje slijedećih usluga:

Usluge vešeraja: pranje, sušenje i peglanje ličnih odjevnih predmeta. Rad vešeraja (praonica veša) je prevashodno pokrenut s ciljem da se pomogne starijim licima koja zbog godina starosti, trajno narušenog zdravlja ili neposjedovanja veš mašine ne mogu sami prati veš. Za takva lica dva puta u toku mjeseca pružamo usluge pranja i sušenja veša.

Upotreba kupatila i pomoć u održavanju lične higijene za osobe koje nisu u stanju da to obavljaju samostalno. Određeni broj naših korisnika živi u neuslovnim objektima, bez funkcionalnog sanitarnog čvora i tople vode, što im onemogućava redovnu higijenu. Potrebe i problematika sa kojom su se naši klijenti susretali i na koje su nam oni ukazivali, naveli su nas na ideju da za iste namjenski uredimo i stavimo im na raspolaganje jedno kupatilo u svrhu održavanja higijene. Uzimajući u obzir činjenicu da se tu radi o licima koja zbog starosne dobi, bolesti ili fizičke spriječenosti jednostavno nisu u stanju sami kupati se obezbjeđena je ispomoć prilikom kupanja.

– Donacija za pakete: 30 , 50 ili 100 KM

– Kumstva 50 ili 100 KM mjesečno

Jednokratna novčana pomoć i kumstva. Ova vrsta pomoći podrazumijeva pomoć u vidu davanja ili isplate određene novčane sume, s ciljem rješavanja hitnog i konkretnog probleme, a odnosi se uglavnom na korisnike koji nam se povremeno obraćaju, ali i za naše stalne za koje znamo da su permanentno u teškoj situaciji. Npr.: paketi hrane, vreća brašna, ogrijevno drvo, nabavka šporeta, frižidera, ili učešće u izmirenju računa za vodu, struju, plaćanje autobuske karte za odlazak na neki spec. zdravstveni pregled u drugi grad (Bihać, Sarajevo), kupovina udžbeničkog ili školskog pribora, zimske obuće, itd…

Donacije u namirnicama, donacije u kurbanskom mesu, donacije u higijenskim artiklima, donacije u invalidskim pomagalima i pelenama, donacije u garderobi, posteljini, ručnicima.

Ukoliko u svom kućanstvu imate viška od slijedećeg: suđa, pribora za jelo, namještaja, tepiha, bijele tehnike ili neki polovan dobar kompjuter /laptop, mi uvijek znamo nekog kome se dalje može pokloniti.

Saznajte više na web stranici Fenix kuhinja

Uplate iz BiH

SBERBANK BH dd

Žiro račun: 140 305 001 3605345

Uplate iz inostranstva

IBAN: BA39 1403051200003130, SWIFT: SABRBA22

Primaoc: Centar “Fenix”, Naznaka: donacija za (odabrati iz navedenog)

RIJAVI SE ZA INFORMATOR

Budite u toku sa svim aktivnostima Centra Fenix...